Välkommen Anders Hanser

Vissa uppdragsgivare är lite speciella. Naturligtvis blir Anders Hanser en sådan. Inte bara för det unika uppdrag vi har fått av honom (vi kan inte avslöja vad det är ännu) utan naturligtvis också för att det är min farbror. För de allra flesta är han känd för sina bildspel och filmer om konstnärer, författare och andra kulturpersonligheter. Eller kanske ännu mer för hans ikoniska bilder på ABBA. Men för mig, när jag var barn, var det han som lärde mig hur TV producerades (han var TV- och radioproducent på den tiden), hur musik spelades in, hur kameror fungerade och hur en bra bild skapades.

Det är ingen överdrift att säga att det var sjukt kul att hänga med honom när han jobbade. Naturligtvis, med tanke på mitt yrkesval samt passion för att göra egen musik, har vår kontakt genom åren fortsatt.

Sedermera bröt han sig loss från public service och startade sitt eget produktionsbolag, Hanser & Co, som jag naturligtvis som nyckläckt reklamare använde mig av för att bland annat producera en mängd roliga reklamspotar med Suzanne Reuter för Gröna Konsum (det som sedermera blev COOP). Då fick jag se många av alla de filmer han skapade för bland andra SSAB, LKAB, Stora Enso, SAS och många fler.

Men det roliga var att för varje bildspel eller film Anders Hanser gjorde för ett företag, skapade han också en produktion om en konstnär, musiker eller nåt annat som ligger honom varmt om hjärtat. Det strömmade ut verk om Ferdinand Boberg, Anders Zorn, Karin och Carl Larsson, Albert Engström et cetera.

Anders Hanser kulturskatt skall förvaltas värdigt

Det är just förvaltningen av kulturskatten Anders Hanser har skapat som har blivit vårt uppdrag på Cu29. Hur det ska gå till vill vi inte nämna nu, även om det är svårt att hålla tillbaka det. Till dess är det bara ned med huvudet och skapa en webbplats som kommer göra något som vi inte har sett någon annanstans.

För mig personligen innebär det att en cirkel sluts. Att få vara med att göra detta för min farbror, som gav mig mina första skivor med the Beatles och lät mig överta hans gitarrförstärkare (en Dynacord King), är en mycket speciell känsla. Och, naturligtvis, ett mycket stort förtroende. Härligt att få ha startat upp en byrå bestående av så kunniga personer som kan hantera det.

Mvh //